Vrijloopfunctie

De vrijloopfunctie – in combinatie met de geautomatiseerde DSG/S tronic/PDK-versnellingsbak op bepaalde auto’s – maakt het mogelijk om de kinetische energie1) van de wagen beter te benutten.

Doordat er niet op de motor geremd wordt, kan de wagen langer doorrollen met een minimaal verbruik.

Werking

- Indien de bestuurder zijn voet van het gaspedaal haalt, wordt de versnellingsbak losgekoppeld van de motor (die dan aan stationair toerental draait)2)

Voorwaarden3)

  • De snelheid van de wagen moet tussen 20 en 130 km/u bedragen
  • De schakelpook moet in ‘D’- of ‘S’-stand staan
  • Het rijprofiel ‘Eco’ is geselecteerd
  • De hellingsgraad (afdaling) moet lager zijn dan 8%

- Zodra de bestuurder remt, worden de motor en de versnellingsbak automatisch weer gekoppeld. De brandstoftoevoer wordt afgesloten en de motorrem helpt de remafstand te verkorten.

Andere gevallen waarin de vrijloopfunctie wordt uitgeschakeld:

  • Via de schakelpeddels aan het stuur wordt in een lagere versnelling geschakeld
  • De schakelpook wordt uit de ‘D’- of ‘S-stand gehaald
  • De snelheidsregelaar wordt ingeschakeld
  • De hellingsgraad (afdaling) bedraagt meer dan 15%
  • Bij een afdaling overschrijdt de reële snelheid de ingestelde snelheid van de snelheidsregelaar (in stand-by)

Opmerking: De efficiëntie van het systeem neemt toe bij een vooruitziende rijstijl. Na een korte gewenningsperiode is de bestuurder gewoon aan de langere rolweg van de wagen wanneer hij het gaspedaal lost. Hij zal daardoor intuïtief vroeger van het gas gaan, bijvoorbeeld bij het naderen van de bebouwde kom.

1) Kinetische energie is de hoeveelheid energie die nodig is om beweging te produceren (bijvoorbeeld om een voertuig in beweging te brengen of het te doen versnellen). Deze door het voertuig ‘verkregen’ energie zorgt ervoor dat het kan blijven rijden indien het gaspedaal gelost wordt. Ze neemt geleidelijk af als gevolg van de luchtweerstand en de mechanische wrijving. De kinetische energie hangt af van de massa en de snelheid van het voertuig.

2) Op de nieuwe Volkswagen Passat bijvoorbeeld wordt bovendien de motor ook uitgeschakeld indien de snelheid daalt onder 2 km/u of 7 km/u (zie Stop-startsysteem).

3) De voorwaarden kunnen verschillen van het ene merk tot het andere, maar het principe blijft identiek.

Technologieën/

Add D’Ieteren DB Technology to your Home Screen